Massagetherapie bij burn-out

Als de ruimte voor jezelf te klein wordt

Regelmatig komen er cliënten bij OmJou met burn-out klachten. Massagetherapie helpt bij het herstellen van de balans tussen spanning en inspanning, en levert mooie inzichten op.

Enkele voorbeelden

Mijn cliënt, een vrouw met burn-out verschijnselen, merkt na een sessie op dat ze zich meer open voelt. Ze ervaart meer ruimte in haar borst- en halsgebied. Ze zegt de behoefte te voelen zich ook op een andere manier meer open te stellen. Hoe en waarover, dat weet ze nog niet. Een paar weken later zie ik mijn cliënte weer. Ze vertelt hoe ze haar psychologe heeft verteld over een ervaring die ze heel lang bij zich heeft gedragen en weg had gestopt. Ze heeft voor het eerst van haar leven gehuild, zegt ze. Het heeft haar opgelucht. Ze voelt zich nog een beetje bibberig zegt ze, en ze denkt op de massagetafel in huilen uit te zullen barsten. Ze is verrast als dit niet gebeurt. In plaats daarvan merkt ze dat de pijnlijke en harde plekken in haar borst- en buikgebied die ze tijdens de vorige massage heeft ervaren, veel minder en soms helemaal niet meer te voelen zijn. Ze ervaart meer ontspanning en zachtheid in zich zelf, meer energie. Ze voelt zich verwonderd en blij, en zo kijkt ze ook. Met de zachtheid gaat ze na afloop naar huis. Ik ben benieuwd waar de zachtheid haar de komende tijd toe uitnodigt.

Deze cliënte combineert psychotherapie met massagetherapie. Zij heeft via deze sessie ervaren hoe er ruimte is gekomen voor het uiten van emoties en ervaringen die nog verwerkt moesten worden. Emoties en ervaringen die weggestopt zijn omdat ze eerst hard voor anderen aan de slag moest. En haar eigen ruimte kleiner is geworden. Ze is benieuwd naar wat haar lijf haar verder nog te vertellen heeft.

Een andere cliënt met burn-out verschijnselen, heeft haar hele ziel en zaligheid gestopt in haar gezin en haar werk. Jaar in, jaar uit. Sinds een jaar ervaart ze klachten van somberheid en depressiviteit, zo erg dat ze gedachten heeft dat ze niet verder meer wil leven. Ze heeft zich ziek gemeld op haar werk en is een traject ingegaan van psychotherapie. Dat helpt tot op zekere hoogte zegt ze. Ze vindt dat er zoveel wordt aangeraakt dat ze daar na de sessies mee blijft rondlopen, daar weer slecht van slaapt en zo steeds vermoeider raakt. Na enkele sessies op de bank merkt ze dat ze geniet van de rust, van het niet zo veel hoeven te praten. Ze wordt zich bewust van de plekken in haar lijf die zeer doen en de beelden en herinneringen die daar achter zitten. Dit verbaast haar enerzijds, tegelijkertijd lucht het haar enorm op dit te mogen voelen, en hierover geen oordeel te hoeven hebben, integendeel, hier met compassie bij te zijn. Ruimte te geven aan wat haar bezig houdt, ook nu nog na zoveel jaar. Ze merkt per sessie verbetering in zich zelf op, ze slaapt beter, voelt zich beter.

Deze cliënte combineert massagetherapie met yoga. Via massagetherapie raakt ze bepaalde thema’s aan die ze daarna met yoga, specifiek op die betreffende delen die ruimte nodig hebben,  extra aandacht kan geven.