Massagetherapie en voetreflextherapie bij prikkelbaar darm syndroom

Combinatie voetreflextherapie en massagetherapie. Samen met Margot Mulder van Vitaleef biedt OmJou sinds kort intensieve gecombineerde behandelingen van massagetherapie en voetreflextherapie aan. Zo behandelden we onlangs een cliënte met de diagnose prikkelbaar darmsyndroom (PDS) in combinatie met langdurige nek- en schouderklachten, we noemen haar Anneke.

Intake

Voorafgaand aan de eerste sessie vertelt Anneke dat ze zich opgejaagd voelt, continue een onrustig en pijnlijk gevoel in haar buik heeft, pijnlijke nek- en schouderspieren heeft, haar ademhaling zit tegen het hyperventleren aan. Ze kan haar handen niet meer verdragen op haar buik, iets wat ze voorheen gebruikte om rustig te worden. Ze is het vertrouwen in haar lijf kwijt.  Ze vindt het fijn om via massagetherapie en voetreflextherapie aandacht aan deze klachten te besteden.

Resultaat

Na zes weken evalueren we samen met Anneke de aanpak. Anneke geeft aan heel blij te zijn met de gecombineerde behandeling. Haar buik- en ademhalingsklachten en nek- en schouderklachten zijn substantieel verminderd. Ze vertrouwt weer op haar lijf. Ze heeft ervaren dat het aandacht geven aan pijnpunten tot ontspanning leidt en dat deze zo kunnen verdwijnen. Anneke is zich er van bewust geworden dat er aan de fysiek gevoelde pijn en mentale en sociale kant zit.  Ze realiseerde zich dat bepaalde overtuigingen over zichzelf en omstandigheden om haar heen een rol hebben gespeeld. Ze voelde zich prikkelbaar, zowel in de letterlijke als figuurlijke betekenis.

Anneke voelt weer het contact met haar lijf te voelen en merkt hoe haar lijf voor haar zorgt als ze aandacht geeft aan de signalen er van. Ze zegt zich rustiger en sterker te voelen en liefdevoller naar zichzelf te kijken. Al tijdens de behandelingen heeft ze een aantal dingen aangepakt waar ze al langere tijd tegen aan zat te hikken. Het hier iets mee doen heeft haar opgelucht en zelfvertrouwen gegeven.

Rust

Gevraagd naar één woord voor wat deze aanpak van PDS haar heeft opgeleverd zegt Anneke “RUST”. Rust in fysiek en in mentaal opzicht. Rust in zichzelf en met zichzelf.

OmJou massagetherapie en Vitaleef voetreflexologie bieden sinds kort een gecombineerde behandeling van voetreflextherapie en massagetherapie aan. Het betreft een intensieve aanpak van zes weken, de ene week komt de cliënt voor voetreflextherapie, de andere week voor massagetherapie. Na zes weken wordt de aanpak geëvalueerd en wordt gekeken wat de cliënt eventueel verder nog nodig heeft. De eerste cliënten hebben inmiddels ervaren wat dit voor hen kan betekenen. De combinatie van directe behandeling van de klacht en bewustwording van aan de klacht ten grondslag liggende oorzaken, heeft deze cliënte met PDS veel opgeleverd. De klachten zijn na zes weken substantieel minder. Ze heeft veel over zichzelf geleerd. We spreken af de gecombineerde behandeling in een lagere frequentie voort te zetten.